2k6qiebjvlc

Nakon dvije godine večeras u 20 sati i pet minuta moći ćete da gledate istraživačku emisiju Mehanizam. Uz finansijsku podršku EU i stručnu pomoć produkcije Insajder, formirana je istraživačka redakcija u javnom servisu, koja je nakon višemjesečnog istraživanja pripremila novu priču o tome kako je državni budžet ostao uskraćen za stotine miliona eura nenaplaćenog poreza.


Emisija Mehanizam vraća se na program javnog servisa sa serijalom Poreski kraj, koji obrađuje jedan od najvažnijih sistema u državi – poreski sistem. Razotkrivamo mehanizme zloupotrebe i najdrastičnije primjere koji pokazuju da je sistem naklionjen privilegovanim pojedincima umjesto svim građanima.

Pitanje novinara: “Da li Vi mislite da ti vlasnici kompanija koji imaju višemilionske poreske dugove su socijalni slučajevi?”

Novo Radović, direktor Direktorata za poreski i carinski sistem: “Pa ne mogu se svrstati u socijalne slučajeve, malo je građana koji su socijalni slučajevi.”

Pitanje novinara: “Kako privrednik neki da se osjeća sigurno da će ako krene u neku avanturu i investiciju da može da naplati svoja potraživanja ako država ne može?” 

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: “Država će moći.”

Istraživačka redakcija javnog servisa, prva u regionu te vrste, i produkcijski tim i ovoga puta trudili su se da ispoštuju najviše profesionalne i etičke, kao i standarde audio vizuelne produkcije. Urednik redakcije, Mirko Bošković, naglašava da cilj istraživačkih priča nisu pojedinci već sistemaska nepravda.

“Te sistemske nepravde se najčešće dešavaju u skladu sa zakonima, koji su takvi da otvaraju ogroman prostor za zloupotrebe. Zato se ne bavimo pojedincima i pojedinačnim slučajevima jer, na taj način, bi se otvorio prostor da neko drugi dođe na njihovo mjesto i da nastave da rade isto.”

Prvu epizodu serijala Poreski kraj, ali i sve naredne, osim na programu javnog servisa moći ćete da gledate i na portalu rtcg.me, fejsbuk stranici mehanizam, kao i na web sajtu mehanizam.me.