Serijal «Poreski (k)raj» istraživačke emisije Mehanizam nominovan je za nagradu najvećeg i najprestižnijeg evropskog televizijskog festivala Prix Europa koji se održava u Berlinu.

Za ovogodišnje takmičenje prijavilo se preko 260 emitera, produkcija i medija iz 35 evropskih zemalja, a Mehanizamje izabran od strane međunarodnog žirija da bude nominovan zajedno sa 18 najboljih emisija iz Evrope kategoriji aktuelni događaji. Ovo je prvi put da produkcija iz Crne Gore učestvuje u takmičarskom dijelu ovog prestižnog festivala.

O pobjedniku će odlučivati  stručni žiri u vrijeme trajanja festivala od 14. do 19. oktobra u Berlinu gdje će se održati i svečana dodjela nagrada. Ovom nominacijom istraživačka emisija, koje se emituje na programu javnog servisa RTCG, našla se među 19 najboljih emisija zajedno sa produkcijama koje raspolažu sa višemilionskim budžetima. U kategoriji u kojoj je nominovan Poreski (k)raj izabrani su i programi Njemačkih javnih servisa ZDF i ARD, Italijanski RAI i javni servisi Francuske, Norveške, Švedske, Danske, Švajcarske, Holandije, Češke kao i nezavisne produkcije.Festival PRIX EUROPA postoji od 1987. godine i najveća je evropska smotra iz oblasti televizije, radija i on-line medija. Osnovan je od strane Savjeta Evrope i Evropske fondacije za kulturu, a podržan od strane 30 partnera među kojima su: Evropski parlament, EBU(Evropska unija javnih servisa), Evropska alijansa za televiziju i kulturu i najvećih evropskih produkcija poput: francuskog ARTE, britanskog BBC-a i ostalih evropskih javnih servisa.

Serijal “Poreski (k)raj” realizovala je Istraživačka redakcija javnog servisa RTCG u saradnji sa Insajder produkcijom iz Beograda, a podržan je od strane delegacije EU u Podgorici.

Podsjećamo, «Poreski (k)raj» ove godine je u Holandiji dobio i priznanje evropskog udruženja javnih servisa CIRCOM u kategoriji istraživačko novinarstvo.