Nakon emitovanja trećeg serijala emisije Mehanizam – “Poslovna tajna”, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj tokom kojeg će biti utvrđeno na koji način je potrošen novac od kredita koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda.

Kako piše Dan, nakon podataka objavljenih u serijalu Mehanizam, SDT je pokrenulo izviđajne radnje u slučaju dodjele kredita.

“Trenutno prikupljamo sve potrebne informacije i dokumentaciju u vezi sa pomenutim kreditom kako bismo utvrdili da li je u tom slučaju bilo nezakonitih radnji. To je prvi zadatak tužilaštva, a ako utvrdimo postojanje nekog krivičnog djela, preduzećemo dalje radnje protiv počinilaca”, saopšteno je listu iz SDT-a.

Na pitanje da li je izviđaj pokrenut i protiv tadašnjeg ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, iz SDT-a su odgovorili da u ovoj fazi nije i da je izviđaj ili istragu protiv odgovornog osobe moguće pokrenuti tek nakon što se utvrdi postojanje krivičnog djela.

“SDT će provjeriti dokumentaciju i sve navode izrečene u Mehanizmu, pa će procijeniti da li ima osnova za saslušanje aktera ove afere”, naveli su iz SDT-a.

Serijal “Poslovna tajna” možete pogledati na našem YouTube kanalu na ovom linku.