Novinari istraživačke redakcije Javnog servisa, Mirko Bošković i Dušica Pavlović, dobili su prvu nagradu na konkursu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i NVO MANS za najbolje priče na temu korupcije i organizovanog kriminala.

Nagrade je uručio Šef delegacije EU u CG Aivo Orav

Oni su nagrađeni za serijal “Poslovna tajna” koji se bavio korištenjem sredstava iz Abu Dabi fonda.

Dušica Pavlović kazala je na dodjeli nagrada da ona predstavlja veliki podstrek i veliki podstcaj za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori.

Dušica Pavlović, novinarka Mehanizma

“Nagrada je još značajnija zato što nam je dodijeljena za serijal ‘Poslovna tajna’, koji se bavio problemom slobodnog pristupa informacijama. To temeljno demokratsko pravo nije namijenjeno samo novinarima i NVO, već svim građanima. Mi smo tu zbog građana i nećemo moći da radimo svoj posao slobodno i profesionalno ukoliko ne postoji efikasna i dobrobnamjrna primjena prava na slobodan pristup informacijama. Nadam se da će to nadležni to razumjeti”, kazala je ona.

“Nadam se da će doći vrijeme kada nadležni u institucijama profesionalne, istraživačke novinare neće posmatrati kao neprijatelje već kao savzenike u borbi za jačanje instiucija”.

Zajednička fotografija nagrađenih

Prva nagrada “Mehanizam – Poslovna tajna” autora Mirko Bošković i Dušica Pavlović – RTCG

Druga nagrada Serijal “Plagijat” – Tina Popovic – ND “Vijesti”

Druga nagrada “Biznisi predsjedikovog sestrića” – Stanko Radulović – “LUPA”

Treća nagrada – Serijal “Stambena korupcija” – Ana Ostojić – Dnevne novine “DAN”

Novinarka i urednica rubrike Društva u ND “Vijesti” Tina Popović dijeli drugu nagradu za najbolju istrazivačku priču.

Popović je nagrađena za priču o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović.

“Crna Gora mora biti bolje društvo, a a bolje društvo svakako ne možemo biti ako dozvoljama da neko koristi tuđe znanje za korist svog zvanja i sopstvenog bogatsva a da to ostane neotkriveno. Svi moramo bolje raditi kako bismo takve pojedince uklanjali sa javne scene i kako bismo na taj način skinuli znak pitanja sa stotina hiljada građana koji žive i rade pošteno”, poručila je Popović.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac istakao je da je njena priča bila i značajna zbog pregovaračkog procesa, jer je profesorica bila članica više pregovaračkih grupa, iz kojih je potom povučena.

Popović drugu nagradu dijeli sa novinarom Stankom Radulovićem iz LUPE i njegovim kolegama iz Estonije. Oni su nagrađeni za serijal “Biznisi predsjedikovog sestrića”.

“Prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva ostarena je jedna saradnja sa novinarima iz Estonije i možda zbog toga ima i težinu. Ona govori o korupciji na najvišem mogućem nivou”, kazao je on.

Treću nagradu je dobila Ana Ostojić iz “Dana” za tekstove koji se odnose na dodjelu stanva i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

“U Crnoj Gori, u trenutku kada su u suštini tajna i one informacije i podaci koji bi trebalo proaktivno da se objavljuju, čak i informacije kako se troši novac crnogorskih građana,” kazala je ona o uslovima objavljivanja priče.

Nagrade za najbolju istraživačku priču dodjeljuje MANS u okviru nedjelje borbe protiv korupcije.

Nedjelju borbe protiv korupcije MANS organizuje uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav čestitao je dobitnicima, ističući da je istraživačko novinarstvo veoma važno za Uniju i za zemlje kandidate za članstvo.

“Ako je urađeno profesionalno i etički, može na svjetlost iznijeti mnogo potencijalnih i stvarnih slučajeva korupcije, zloupotrebe državnih fondova itd. kako bi učinili naš svijet boljim, naše demokratije funkcionalnijim a u slučaju crne Gore približiti je bliže EU”, kazao je on.

Nagradu za najbolju istrazivačku priču dodjeljuje MANS u sklopu projekta podrške istrazivačkom novinarstvu koji je podržala Delagacija EU u Crnoj Gori.

Izvor: vijesti.me ; mans.co.me ; EU Info centar