Novinari Dušica Pavlović i Mirko Bošković dobitnici su prve EU nagrade za istraživačko novinarstvo za Crnu Goru za 2019. godinu. Oni su ovu nagradu dobili za televizijski serijal “Mehanizam – Poslovna tajna”, koji je emitovao javni servis prošle godine.

Ovo je druga nagrada za serijal “Poslovna tajna” koji je prošle godine nagrađen i na konkursu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora NVO MANS za najbolje priče na temu korupcije i organizovanog kriminala.

Emisija Mehanizam do sada je dobila brojne nagrade na lokalnim, regionalnim i medjunarodnim festivalima i konkursima. Više o tome pročitajte na ovom linku.

Predsjednica Žirija Leila Bičakčić je pohvalila kvalitet ovogodišnjih radova i istakla da je pred žirijem bio izuzetno težak zadatak da izabere tri najbolja novinarska istraživanja.

Obrazlažući prvu nagradu, ona je naglasila da istraživanje o dodjeli kredita koje su sproveli Pavlović i Bošković pokazuje kako sprega visokog biznisa i politike djeluje zajedno u zlopotrebi moći, omogućavajući privilegovanom krugu politički bliskih ljudi da iskoriste državne resuse u cilju sopstvenog bogaćenja, pokazujući svu razmjeru kriminalne hobotnice.

Istraživanje, rekla je Bičakčić, pokazuje koliko malo političari mare za građane koje predstavljaju, sa kolikom strašću zloupotrebljavaju svoju poziciju i koliko im je malo stalo do javnog dobra.

Nagrade se dodjeljuju u okviru projekta Unapređivanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), kojoj je parner u našoj zemlji Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). Projekat finasira Evropska unija.

“Sloboda izražavanja jedna je od ključnih vrijednosti Evropske unije i jedan od temelja demokratskog društva”, izjavila je Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori.

“Od presudne je važnosti da nadležni organi omoguće novinarima da nesmetano obavljaju posao, da su slobodni od prijetnji nasiljem, uznemiravanja ili zastrašivanja, kako bi građani imali pristp pouzdanim i istinitim informacijama, a novinari ispunili svoju ključnu društvenu ulogu pozivanja javnih vlasti na odgovornost.”

Šefica Delegacije čestitala je dobitnicima/ama nagrada na kvalitetnim pričama i ohrabrila ih da nastave sa radom.

Druga nagrada pripala je Jeleni Jovanović, novinarki dnevnika Vijesti za istraživički ciklus o migrantima, dok je treća nagrada dodijeljena novinarima Portala Berane Mileni Bubanji Obradović i Andriji Turčinović, za seriju tekstova o ugovorenim maloljetničkim brakovima u romskoj zajednici.

Na konkursu koji je raspisao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) pristiglo je 17 priča. Najbolje radove ocjenjivao je nezavisni tročlani žiri u sastavu: Leila Bičakčić, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Bosne i Hercegovine, Milica Pešić, izvršna direktorica Instituta za medijsku raznolikost iz Londona i Vladan Mićunović, medijski ekspert i novinar iz Podgorice.

Ceremonija dodjele nagrada ove godine nije održana, radi poštovanja mjera NKT-a za sprečavanje širenja pandemije. BIRN i CIN-CG čestitaju dobitnicima i pozivaju sve novinare i novinarke u Crnoj Gori da istraživačke radove objavljene tokom 2020. prijave na konkurs koji će biti objavljen u prvoj polovini sljedeće godine.