Evropska komisija (EK) pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na području Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Tirani evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Han, koji boravi u dvodnevnoj posjeti albanskoj prijestonici, obratio se učesnicima konferencije “Dani medija, EU – Zapadni Balkan” i istakao važnost podrške slobodi izražavanja.

“Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izvještavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprinijeti izgradnji mostova, a ne podjelama. Imamo velikih izazova u tranzicijskim zemljama. EK će nastaviti da pruža podršku za poboljšanje medijskog okruženja, ali i mediji mogu učiniti dosta”, istakao je Han.

Han je poručio da se novinarstvo ne događa u izolovanom području, već usred društva. Istakao je da je nezavisni medijski sektor važan za ostvarivanje slobode izražavanja, ali da treba razmotriti brojna pitanja, poput vlasništva nad medijima.

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbjednost i pristojne uslove života novinara.

“Sloboda medija je fundamentalna vrijednost EU i preduslov o kojem se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU”, poručio je Hahn.

Autor Mehanizma Mirko Bošković učestvovao je ne konferenciji u Tirani EU Western Balkans Media days gdje je govorio o izazovima za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu. Bošković je bio jedan od panelista u diskusiji o politici sprovođenja reforme medija. Pored toga Bošković je predstavio i projekat Mehanizam u posebnoj TED talk prezentaciji gdje je odgovarao na brojna pitanja o tome kako j crnogorski javni servis priprema i emituje istraživačku emisiju.